Thursday, May 8, 2008

Fetele neotenice

Neotenia este tendinţa de a reţine trăsături juvenile pe parcursul vârstei adulte. Din acest motiv, o faţă neotenică este o faţă care arată mai tânără decât este.

Guerrero şi Floyd desemnează trei trăsături specifice unei feţe neotenice: lungimea nasului, grosimea buzelor şi distanţa între ochi. Mai precis, “feţele mai tinere înfăţişează nasuri mai mici, buze mai pline şi ochi mai depărtaţi. Pe măsura trecerii timpului, nasul creşte, buzele se ofilesc şi ochii se apropie” (Guerrero 71).

Interesant este poate faptul că modelul feminin de frumuseţe se leagă de cele mai multe ori de trăsături faciale neotenice. Această legătură a fost demonstrată de către Jones în două studii, prin care a comparat un eşantion de feţe apărute pe coperta revistei Glamour şi un eşantion reprezentativ de femei tinere între 18 şi 25 de ani. Rezultatul acestei comparaţii a fost faptul că feţele din Glamour au fost vizibil mai neotenice decât feţele tinerelor femei.

Atractivitatea este totuşi limitată în sensul că ea rezultă dintr-o combinaţie între trăsături neotenice şi trăsături mature. O faţă feminină prea neotenică îşi pierde din sex-appeal. Studiile au arătat că cea mai bună combinaţie de trăsături (neotenice şi mature) este: ochi mari şi nas mic, pe de-o parte, obraz înalt şi obraji ţuguiaţi, pe de altă parte. Atracţia pentru o combinaţie de caracteristici faciale se poate explica prin faptul că trăsăturile neotenice atrag dorinţa de protecţie şi tandreţe, pe când celelalte trăsături semnalează maturitatea sexuală. Un efect similar îl are combinaţia de ochi mari şi maxilar puternic în cazul sex-appealului bărbatului (72).

Bibliografie
Laura K. Guerrero, Kory Floyd. (2005) Nonverbal Communication in Close Relationships, Routledge

1 comment:

  1. interesant subiect, mai ales ca io - asa cred- sunt posesorul unuei fete neotenice; si tu cred ca ai o asemenea neoteno-fata;

    P.S. Salve Diana, ma bucur ca ti-am descoperit blogul; via cealalta Diana

    Ciao!

    ReplyDelete