Sunday, January 6, 2008

Minighid de calatorie in Malta


Cum nu sunt intr-o dispozitie prea poetica, m-am gandit sa fiu mai practica de data asta si sa imi povestesc experienta in Malta sub forma unui mini ghid de calatorie si distractie. Nu numai ca se poate dovedi o sursa de inspiratie pentru cei ce, pe viitor, vor dori sa o viziteze, dar voi lasa si eu sa transpire impresiile personale si feelingurile pe care le-am avut acolo.

Replica ce am rostit-o de cele mai multe ori in aceasta calatorie a fost "Vaai, ce frumoos! Ce mi-ar placea sa vad asta si vara!". Doua elemente componente: 1. Malta e o tara unde ai ce sa vezi, mai ales daca iti plac culorile tari ale naturii si cetatile medievale; 2. Iarna nu este sezonul cel mai bun de vizitat aceasta tara - recomand sfarsitul primaverii sau vara.

Mai pe larg, iarna este aici un sezon ploios, ceea ce inseamna ca 24/24 ploua, e innorat, marea e albastra si agitata, plantele sunt de un verde crud si furios, iar singurul element care iti rade sunt rocile si zidurile din calcar galben, care de fapt sunt cam peste tot. Albastru-verde-galben. Toate culori de acuarela, culori pe care ti le inchipui cand esti copil si ti se spune ca marea e albastra si iarba e verde. Pana la aparitia soarelui, am facut constant greseala sa o denumesc gresit (oare?) Balta. Seara se vede maiestria celor care studiaza pozitionarea felinarelor; luminile cad exact unde trebuie pentru ca atmosfera sa fie de vis.

Daca vrei sa fugi de viscolul iernii romanesti, Malta poate fi un refugiu. Pentru cei romantici sau melancolici, in principiu. Dar si daca esti mai zbenguicios ai ce sa faci. Insula principala se strabate cam intr-o ora cu masina de la un capat la celalalt, dar nu este asa de mica precum ar parea la prima vedere. E suficient de mare cat sa aiba rasfirate, printre roci galbene si palmieri bombati, cateva centre turistice si economice. St Julian's este cartierul (ei ii zic oras) plin de cluburi, cafenele si localuri de noapte. Locul este atat de popular incat noapte de noapte se aduna zeci de mii tineri localnici si turisti pe cateva strazi. In noaptea de Revelion, de exemplu, era atat de multa lume incat, desi batea un vant puternic afara iar inauntru dansatorii nu-si mai puteau roti decat ochii, tinerii mai nebunatici dansau pe strada, in intersectie. Nici nu e de mirare. Preturi ieftine la bauturi (4 euro un cocktail pretentios), intrare libera in toate cluburile si muzica pe toate gusturile.

Hotelurile sunt, asa cum se stie, dragute si curate, dar nu trebuie sa te pacaleasca stelele de pe sigla. In Malta un hotel de 4 stele face cat unul de 3 stele la noi, si asa mai departe. Mancarea este mai ieftina decat in alte tari din UE, desi pe mine preturile m-au pacalit constant, deoarece lira malteza (acum de la 1 ianuarie inlocuita definitiv de euro) este cat doi euro jumate. Maltezilor le plac fructele de mare si pestele (hm, ce chestie), iar pentru cei mai putin milosi, mancarea lor traditionala este delfin la gratar.

Celor carora le place sa vada cat mai multe din Malta, dar nu vor sa se organizeze de dinainte, le recomand tururi organizate cu ghizi. O croaziera cu vaporasul prin jurul porturilor, intr-o zi cu soare, nu e deloc de lepadat. Nici un tur al capitalei Valletta. Oricat de mica ar parea Malta, e usor sa ratezi lucrurile de vizitat. Faleza stancoasa este de vis.

O ultima atentionare: transportul este scump si e cu volanul pe dreapta. Eu majoritatea banilor mi i-am cheltuit pe taxi. Recomand niste autobuze dragute, de pe vremea bunicilor, care au darul sa te zgaltaie bine, doar doar sa nu adormi si sa ratezi ceva din peisaj.

No comments:

Post a Comment